lördag 12 juli 2014

Premieringen

Hon fick 40 poäng!!! Det hade jag aldrig vågat hoppas på och dessutom var domaren påläst på rasen vilket kändes jättekul!!!

Dagen började tidigt med ryktning, borstning, tvätt och pälsglans. Trots att jag aldrig tvättat Adilliya tidigare var det inga problem att med svamp dränka henne i vatten. Hon var så nöjd med att fixas och tuggade glatt i sig hö medan jag gnuggade och höll på. Så gav vi oss iväg till fots till visningsplatsen och det gick jättebra! Adilliya var jätteduktig trots alla nya hästar och allt. Då hon bara är två år behövde hon inte mätas, men jag tycker ju att det är intressant så de mätte henne ändå och hon var 145 cm. Det blev en del väntan innan det blev vår tur och det var långtråkigt så Adilliya visade vilken talang hon har för spansk skritt, hon är så söt <3 Det största problemet under förberedelserna var nog att jag inte provat min klädsel ordentligt innan så den vita skjortan var för kort för jeansen som bara ville kasa ner. Jag band fast repgrimman som skärp och det blev riktigt bra, men lossade mitt under visningen så till nästa år ska jag verkligen se till att ha bra kläder så att jag inte behöver klippa bort mig från alla bilder och oroa mig för hur jag ser ut...

Så var det vår tur och vi gick in i ringen och ställde upp framför domaren. Hon stod relativt fint och duktigt och sedan var det dags för skritt fram och tillbaka och därefter trav. Energin var på topp och det blev lite galopp med... Vilket jag sedan förstod kunde bero på att kompisen var åt det hållet. Hon sprang fint tillbaka och skötte sig fint tills vi skulle ställa upp framför domaren igen. Då började hon krångla på ett sätt som jag aldrig sett tidigare och hon ville inte alls stå stilla. Jag fick sedan veta att Cilnyi hade varit upprörd över att Adilliya sprungit iväg från henne, så det var nog det som gjorde Adilliya stressad. Jag försökte lugna henne och samtidigt få henne att lyssna och snart var det klart och man fick veta att hon gått vidare till att tävla om best in show.

Så var det Cilnyis tur och Adilliya fick vara kvar i ringen för att lugna henne så vi skrittade, travade och stod stilla igen och det var jättenyttigt för då var inte matte nervös längre och vi sprang jättefint. Cilnyis kritik lästes upp och hon fick sina poäng. Jag meddelade att jag inte hade för avsikt att stanna till eftermiddagens best in show och domaren respekterade det och läste upp Adilliyas kritik och poäng. Hon berättade även om basjkirrasen och det var en fröjd att höra hur domaren var insatt i vad som eftersträvas hos basjkirer. Hon berättade bland annat om deras gångarter som ska vara mjuka och behagliga och när hon berättade om Adilliya sade hon att hennes trav verkligen kändes inbjudande att rida :-)

Poängen blev alltså hela 40 poäng med 9-8-7-8-8.
Kritiken löd:
Typ: Välutvecklad. God harmoni med långa linjer. 9
Huvud, hals och bål: Bra framparti, välmusklad bog. Gott djup, något öppen bål, välformat kors. 8
Extremiteter och rörelsernas korrekthet: Harmoniskt betade. Marktrång fram. 7
Rörelsemekanik i skritt: Avspänd, taktmässig. 8
Rörelsemekanik i trav: Taktmässig med god spänst. 8

Det innebär att hon blev klass 1 och fick hederspris. Det blev en liten miss i sekretariatet och vi fick diplomrosett och diplombuckla för någon hade väl missat att hon bara är två år. Det löste sig dock och vi fick byta. Alla funktionärer var supertrevliga och det var verkligen ett trevligt evenemang!

Det var Adilliyas temperament jag föll för och i mina ögon är hon så klart jättevacker, men att höra dessa fina ord om hennes exteriör och gångarter gör mig verkligen jätteglad och stolt! Vill även gratulera de stolta uppfödarna :-)


8 kommentarer:

 1. Jag både skrattar och gråter (av stolthet).
  Stort grattis, så duktig du varit!

  /Superstolt uppfödare

  SvaraRadera
 2. GRATTIS! Så Roligt! Kram på dig o en mulpuss på Adillan!

  SvaraRadera
 3. mamma o Helge12 juli 2014 12:11

  Grattis båda två:) Hon är precis dubbelt så hög som Helge...

  SvaraRadera
 4. Grattis! Hon är jättefin! :)

  SvaraRadera
 5. Så roligt :) ! Hon är så fin din Adilliya.

  SvaraRadera
 6. Tack för alla fina kommentarer!!!

  SvaraRadera
 7. Stort grattis! Är jätte stolt över er båda!

  SvaraRadera